SRC Belgesi Sınıfları 

SRC Belgesi Sınıfları 

Kara taşımacılığı ticari araçları için gerekli olan SRC belgesi sürücü belgesinden farklı bir belge olup, sürücülerin ticari taşımacılık faaliyeti gerçekleştirecekleri takdirde bu belgeyi almaları gerekmektedir. SRC belgesi sınıfları  ve faaliyet alanları da farklılık göstermektedir.

Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.

Src 1, 2, 3 ve 4 belgelerinin sınavını yapma yetkisi T.C.Milli Eğitim Bakanlığındadır. Src 5 yani tehlikeli madde taşımacılığı belgesinin sınav yapma ve denetleme yetkisi de Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığındadır.

Sürücü kısaltması ile oluşturulan SRC belgesi sınıfları Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenir. Sınavda alınabileceği için bu belgeyi sınavsız geçenler de var. Sınavsız almak için ehliyetinizin 2003 yılından önce alınmış olması gerekmektedir.. Sınav tarihleri ve diğer tüm bilgiler Ulaştırma Bakanlığı’nın internet sitesinde kolayca bulunabilir.

Sınıflandırma

SRC Belgesi  Sınıfları Neye Göre Ayrılır?

Belgenin faaliyet alanlarına göre yapılandırıldığını söyledik. Muafiyet alan veya sınavı geçenler, hangi ehliyeti aldıklarını mutlaka bilirler. SRC belgesi  sınıfları:

  • SRC1 belgesi: Uluslararası trafikte ticari araçların alması gereken belgedir. Yurtiçine de taşınabilirler.
  • SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir.
  • SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler.
  • SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
  • SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşıyan ticari araçlar için zorunlu bir belgedir.

Görüldüğü üzere SRC belge sınıfları 5’e bölünebilir.

SRC1 Uluslararası Yolcu Taşımacılığı

SRC belgesi sınıfları  içerisinde bu belge, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülere verilir. Eğitimin toplam süresi 40 saattir. SRC1 sertifikasını dış ve iç yolcu trafiğinde faaliyet gösteren kişiler, araba taşıyıcı, insanları taşımak için ticari araç kullanan sürücülerin SRC2 sertifikalı olması gerekir.

SRC1 Sertifikası Alma Koşulları

Minibüs kullanacak kişinin 19 yaşında olması gerekiyor. 63 yaşından büyük olmamak, kullanacağınız araca uygun sürücü belgesine sahip olmak, psikoteknik raporu, her şeyden önce bir SRC1 sertifikası olmalıdır.

SRC1 Belgesinin Kapsamı

SRC1 sertifikasını alanlar da SRC-2 sertifikası olarak kabul edilir. Hem uluslararası hem de yurtiçinde araç kullanacak olanların SRC1 belgesinin mutlaka olması gerekir.   SRC belgesi sınıfları konusunda iç yolcu taşımacılığı için SRC2 belgesi gerekir. Bu belge, ülke genelinde yolcu taşıyan sürücüler tarafından kabul edilmektedir. Eğitimin toplam süresi 28 saattir.

SRC 2 Sertifikasını Kim Alacak?

Araba taşıyıcı, şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıyanlar, ticari taksi şoförleri,  otobüs kullanıcıları kısacası insan taşımak için ticari araç kullanan sürücülerin SRC2 sertifikasına sahip olması gerekiyor.

SRC 3 Sertifikasını Kim Alacak?

SRC 3 uluslararası trafik kanununa göre yurt dışına mal ve yük taşıyan şoförlere bu belge verilir. Eğitimin toplam süresi 41 saattir Uluslararası ve yurtiçi kargo, kargo ve kargo taşımacılığı yapan şoförler, kamyon şoförleri, çekiciler ve kamyonlar, kamyonet, kamyonet, van vb. araçlarda şoförlük yapanlar kısacası, mal ve eşya taşımak için ticari araç kullanan sürücülerin SRC3 sertifikasına sahip olması gerekir.

Belgenin kapsamı SRC 3; SRC 3 sertifikası alan herkes aynı zamanda SRC 4 sertifikası olarak kabul edilir. SRC 3 belgesine sahip olanlar hem uluslararası hem de yurtiçi yük taşımacılığı yapabilirler.

SRC 4 Sertifikasını Kimler Alacak?

Bu belge, yerel mal ve yük taşıyan sürücüler tarafından kabul edilir. Eğitimin toplam süresi 28 saattir. Yurtiçi kargo, kargo ve kargo taşıyan şoförler, kamyonet, kamyon, çekici ve tır vb. kullanan sürücüler araç kullanan sürücüler, kısacası mal ve eşya taşımacılığı için üretilmiş bir ticari araç kullanan sürücülerin SRC 4’e göre belgelendirilmesi gerekmektedir.

SRC 5 Sertifikasını Kimler Alacak?

Tehlikeli madde taşıyan sürücülere bu belge verilmektedir. Eğitim 19 saat sürmektedir. Tehlikeli madde içeren araç sürüsü SRC 5 sertifikası alma koşullarını yerine getirerek belge sahibi olur. 19 yaşından büyük olmak, 66 yaşından büyük olmamak, SRC3 veya SRC4 belgesinin kullanılabilirliği gereklidir. Başvuru için gerekli belgeler;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (T.C numarası işlenmiş olmalı)
  • Sürücü belgesinin kopyası
  • SRC-3 veya SRC-4 belgelerinin fotokopisi
  • 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf

SRC belgesi sınıfları yazılı sınavında kurs bitiminde eğitim merkezimizde bir ön sınav yapılır ve sınavın geçilmesi durumunda bitirme sertifikası verilir. Genel yazılı src 1,2,3,4 sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığı, SRC 5 sınavını ise  TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılır. Sınavlar düzenli aralıklarla, sınav günleri yılda 12 kez yapılır. Sınavı başarıyla geçmek için 100 üzerinden en az 70 puan yeterlidir. Bu sınav 40 sorudan oluşmaktadır.

Twitter Adresimiz: https://twitter.com/Srcbelgesi5