SRC Almadan Kamyonet Kullanılır Mı?

SRC Almadan Kamyonet Kullanılır Mı?

Tüm ticari araçlar için SRC belgesi gereklidir. Kamyonet,  minibüs, otobüs ve treyler gibi ticari araçlar yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm sürücülerin alması gereken SRC belgesi, ulaşım operatörlerini eğitmeyi, tescil ettirmeyi ve ulaşım sektöründe standartları yükseltmeyi amaçlıyor. En fazla aldığımız soruların başında src almadan kamyonet kullanılır mı sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabını aşağıda detaylı bir şekilde verdik.

SRC sertifikası, yolcu, mal ve eşya taşıyacak olanlar için zorunlu bir belgedir. Yurtiçi taşıma faaliyetleri kapsamında eşya, yük ve taşıyacak nesnelerin bulunması gerekmektedir. Kamyonet kullanıcıları veya kamyonet sahipleri bu belge ile araçlarını kullanabilirler.

SRC Belgesinin Gerekliliği

SRC; Ehliyet, ehliyet sahibinin ticari aracını mal ve yolcu taşımacılığında kullanabilmesi için sahip olması gereken bir belgedir. Yolda ticari araç kullanan kişilerin SRC belgesi sahip olması gerekmektedir. SRC belgelerinin farklı türleri ve çeşitleri vardır. Bu nedenle öncelikle size uygun olan SRC belgesini seçmelisiniz.

Karayolları trafik kanununa göre listeleme belgelerinin eşya taşıyıcısı, yolcu veya diğer bir deyişle ticari araç işleticisi ve işletmecisi ile birlikte olması gerekiyorsa; birincisi sürücü belgesi (sürücü belgesi), ikincisi mesleki yeterlilik belgesi (SRC), üçüncüsü psikoteknik rapordur.

Bu belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda cezai işlem uygulanacaktır. Örneğin, ülkemizde ticari bir sürücünün sahip olması gereken belge türü SRC iken, ticari bir sürücünün Amerika Birleşik Devletleri’nde sahip olması gereken belgenin adı CDL’dir. Ülkeden ülkeye değişebilir. Özetle eşya, eşya ve insan taşıyan kamyoncular bu belgeleri alarak bu işi yapabilirler.

Kamyon ya da kamyonetle tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücüler ise Src5 Belgesi almaları gerekmektedir.

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

 SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC almak isteyen sürücülerin öncelikle akredite bir eğitim kurumuna veya e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Daha sonra bu eğitim kurumlarında sürücülerin yurt içi ulaşım için 36 saat, uluslararası trafik için 41  saat eğitim alması gerekiyor. Bu eğitimli sürücüler, sonraki yeterlilik sınavında 70 veya daha yüksek puan almalıdır. Bu sınavda yanlış sorulardan doğru soruları etkilemez. Bu sınavı geçen SRC adayları uygulama sınavına girmek zorundadır.

Uygulamalı sınav sırasında SRC adaylarına 3 adet görsel veya video gösterilecektir. Bu video veya resimlerden 3 sorudan 2’sini doğru cevaplarsanız sınavı geçersiniz. Ardından, gerekli evrakları tamamlamanız gerekir. Bu belgeleri tamamlayan sürücüler, ücret ödedikten sonra e-Devlet üzerinden belgelerini yazdırabilirler.

Hususi Kamyonetler İçin SRC Sertifikası Gerekli midir?

SRC sertifikası zorunlu hale geldi. Şahsi araç ile yolcu ve taşımacılık yapılıyorsa mutlaka SRC belgesi gerekmelidir.  SRC, aracı “ticari” amaçlarla (taksi, minibüs, otobüs vb.) kullanacak sürücüler için geçerlidir. vb.). SRC’ de ve izin belgesinde özel olarak belirtilmiş olmasına rağmen, eşyanın ticari sayılması durumunda taşınmayacak ise K.2 belgesine gerek yoktur.

Ruh sağlığı teknisyenlerinin sertifikalarına ilişkin yasal düzenlemeler, ilgili yasalar, yaptırımlar ve cezalar vardır. Profesyonel Yeterlilik Sertifikası (SRC) gerekli olmaktadır Bir aracın yetki belgesine tescil edilebilmesi için, mal ve eşya taşımaya mahsus bir araç olması gerekir.

SRC siz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Karayollarında yük ve yolcu taşıma araçlarının sürücülerinin sahip olması gereken belge SRC belgesidir. Yani kişi kendi aracında veya bir başkasının aracında herhangi bir eşyayı taşır ve taşırsa ve bu işi başkası adına yapıyorsa sürücü mülkiyet belgesi almakla yükümlüdür. Kargo kamyonu, kamyonet veya tır fark etmeksizin araç üzerinde SRC belgesinin bulunması zorunludur. Src belgesi olmadan araç kullanılamaz.

Bu belgeler ulusal, uluslararası ve uluslararası statüye sahiptir. SRC belgesinde, 4925 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında ulaşımın zorunlu olduğu ve bu araçların ulaşımsız kullanımının cezaya tabi olacağı belirtilmektedir. SRC belgesine sahip olmayanlara mesleki yeterlilik olan 4925 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre idari para cezası verilir. Src olmadan kamyonet kullanılır mı sorusunun cevabını böylelikle vermiş olduk.

Kaynak: https://www.srcbelgesi.com/